“Termal Kameralar özellikle salgın hastalık durumlarında canlıların vücut ısılarındaki yükseklikleri hızlı ÅŸekilde tespit edebilmek için sıklıkla kullanılmaktadır”

Tüm nesneler bir çeÅŸit kızılötesi radyasyon yayar ve bu ısının aktarılma yollarından biridir. Bir nesne ne kadar sıcak olursa, o kadar fazla kızılötesi radyasyon üretir. Termal kameralar bu radyasyonu görebilir ve daha sonra bir gece görüÅŸ kamerasının görünmez kızılötesi ışığı nasıl yakalayabileceÄŸi ve gözlerimizin görebileceÄŸi bir görüntüye dönüÅŸtürebileceÄŸi gibi, gözlerimizle görebildiÄŸimiz bir görüntüye dönüÅŸtürebilir.

Yani Termal kameralar, farklı seviyelerde kızılötesi ışığı tanıyarak ve yakalayarak sıcaklığı algılar, sıcaklığını kaydeder ve ardından her bir sıcaklığa, etrafındaki nesnelere kıyasla ne kadar ısı yaydığını görmenizi saÄŸlayan bir renk tonu atar. Bu ışık çıplak gözle görülemez, ancak yoÄŸunluk yeterince yüksekse ısı olarak hissedilebilir.

SoÄŸuk nesneler genellikle mavi, mor veya yeÅŸil bir renkte görünürken, sıcak nesneler kırmızı, turuncu veya sarı renklerde görünürler.

Aktif IR Kamera Sistemleri ve Termal Kamera sistemleri arasında benzerlikler olmakla beraber birbirlerinden tamamen farklı kamera sistemleridir. Aktif IR Kamera sistemlerinde bir alanı aydınlatmak için kısa dalga boylu kızılötesi ışık kullanır. Kızılötesi enerjinin bir kısmı bir kameraya geri yansıtılır ve görüntü oluÅŸturmak üzere yorumlanır. Termal görüntüleme sistemleri orta veya uzun dalga boyu IR enerjisi kullanır.

Sadece karanlıkta çalışan gece görüÅŸ kapsamlarının aksine, termal kapsamlar gün ışığını kesebilir ve avantajı sayesinde Gece ve Gündüz ayrımı olmaksızın kullanılabilirler.